Moja lista blogów

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Przy lampce wina

Witam Was Serdecznie:)
Jak obiecałam, to pierwszy post z cyklu "kobieta cafe" i mam nadzieję, że nie ostatni;).
źródło: sieć
Zawsze chciałam wiedzieć coś więcej o winie, które zamierzałam kupić dla siebie lub w prezencie. Niestety moja wiedza zawsze  opierała się o sugestię sprzedawcy lub opinie innych, nie zawsze trafne w moje gusta. Osobiście bardzo lubię wino, a raczej  lubiłam, bo ze względu na migrenę już go nie piję. Ale postanowiłam mimo to dowiedzieć się jak odróżniać wina oraz chyba co ważniejsze z jakimi daniami je podawać oraz jakich powinno się użyć do tego kieliszków.


Wino białe:
źródło: sieć
Dzieje wina białego sięgają już czasów starożytnych. Są więc one niezwykle barwne i długie. Produkowane jest przede wszystkim z moszczu z winogron.
 Mogą to być zarówno odmiany jasne takie jak Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc czy Semillon, jak również i ciemne – Gewurztraminer lub Muscat.
Do win białych zaliczane są także wina owocowe wytwarzane z jabłek, białych porzeczek, dzikiej róży lub ryżu. Wino białe ma znacznie więcej odmian oraz możliwości powstawania niż wino czerwone. Kolor wina w dużym stopniu zależy od czasu przez jaki skórki winogron znajdują się w kadziach. Winogrona używane do produkcji wina białego zawierają duże ilości tanin i garbników. 
Wino białe wytwarzane jest w procesie fermentacji czystego moszczu w odróżnieniu od wina czerwonego, gdzie wstępna fermentacja odbywa się w obecności skórek i pestek owoców. 
Bardzo różna jest także kolorystyka wina białego. Najjaśniejsze kolory bliższe przezroczystości, produkowane są ze szczepu Sauvignon Blanc.
Wszystkie pozostałe wina pochodzące z innych szczepów białych winogron są koloru żółtawego, słomkowego, bladoherbacianego, bladoróżowego, beżowego, a czasem nawet i zielonkawego. Ten ostatni kolor oznacza wino niedojrzałe.
Kieliszek do białego wina:
Idealny kieliszek do wina białego ma wysoką nóżkę i jest smukły. Czasza ma kształt tulipana z delikatnie rozchylającymi się krawędziami. Jest mniejszy niż kieliszek do wina czerwonego gdyż białe wino nie potrzebuje na swej powierzchni dużego kontaktu z powietrzem. Białe wino zasadniczo ma delikatny aromat, który mógłby się zgubić w dużym kieliszku.
Przykładowe kieliszki: 
źródło: sieć


źródło: sieć
źródło: sieć


źródło: sieć



Wina białe najlepiej podawać z:
Wytrawne podajemy do: ryb, drobiu, owoców morza, delikatnych serów i zimnych przekąsek, zwłaszcza sałatek. Może ono też posłużyć za aperitif (pobudza apetyt).
Półwytrawne, podobnie jak wytrawne, doskonale pasuje do drobiu, ryb, zimnych przekąsek czy też do białego mięsa.
Półsłodkie również polecam do białego mięsa oraz do niektórych ryb.
Słodkie idealnie komponują z deserami, ciastami czy owocami.
Pamiętajmy, że wino białe podajemy w wyższych, smukłych kieliszkach. Temperatura trunku powinna mieścić się w przedziale 8-10 st. C.
źródło: sieć

Wino czerwone:
Nazwa wina czerwonego jest bardziej adekwatna do jego koloru, niż w przypadku wina białego. Czerwone wina posiadają w sobie mniej lub więcej tej barwy i przy odpowiednim oświetleniu i oglądaniu wina bez trudu da się dojrzeć tą barwę. 
W praktyce opisując wina czerwone stosuje się często dokładniejsze określenie koloru takie jak: ceglasty, purpurowy, rubinowy, wiśniowy a czasem nawet czarnoczerwony, jednak wszystkie te kolory są w odcieniu czerwonym. Najjaśniejsze wina powstają z odmian Pinot Noir i Gamay, gdyż winogrona te mają cienką skórkę (w której gromadzi się najwięcej pigmentów) i bardzo jasny miąższ. Pinot Noir, którego same jagody są dość ciemne służy też do wyrobu białych win, zwłaszcza w Szampanii - białe wina z tego szczepu uzyskuje się dzięki produkcji wina z soku wyciskanego z samych jagód tego szczepu bez kontaktu ze skórką.
 Najciemniejsze czerwone wina powstają ze szczepów Zinfandel, Malbec, Carmenere i Cabernet Sauvignon, gdyż szczepy te potrafią wytworzyć w skórkach naj. więcej i najbardziej intensywny pigment.
Wina czerwone dość często są kupażami czyli winami pochodzącymi z różnych szczepów. Połączenia takie stosuje się w celu uwypuklenia pozytywnych cech wina i otrzymaniu lepszych jego parametrów. Bardzo często łączy się ze sobą tak zwane szczepy Bordoskie czyli Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot w najróżniejszych kombinacjach udziałów. Kupaże takie można spotkać na całym świecie bez względu na miejsce uprawy winogron. W Australii bardzo popularne są kupaże szczepów Granache, Shiraz i Mataro włącznie z często pojawiającym się tam skrótem GSM, określającym taki kupaż, pochodzącym od pierwszych liter tych szczepów. 
Po przeciwnej stronie znajdują się szczepy Pinot Noir i Zinfandel, które są bardzo rzadko łączone ze sobą, choć oczywiście miłośnicy czerwonego wina zapewne znajdą i takie kupaże. Wymieniając kupaże win czerwonych warto wspomnieć o dość popularnej praktyce dodawania do win produkowanych ze szczepu Shiraz szczepu Viognier, który jest szczepem białym. 
źródło: sieć
Właściciele winnic czy prowadzący je enolodzy starają się jednak dodawać te winogrona do Shiraz już na etapie fermentacji, gdyż panuje powszechny pogląd, że tak powstające wino jest najciekawsze.
Kieliszek do wina czerwonego:
Czasza w kształcie tulipana, zwężająca się ku górze, bardziej pękata niż przy kieliszkach do wina białego. Im starsze lub bardziej wytworne wino tym kieliszek powinien być większy i bardziej pękaty. Dzięki temu wino ma kontakt z powietrzem na szerszej powierzchni i można z niego wydobyć więcej aromatu. 
Wśród kieliszków do wina czerwonego wyróżnia się:
- kieliszki typu Bordeaux – pękata czasza zwężająca się ku górze
- kieliszki typu burgund – czasza w kształcie tulipana, której krawędzie delikatnie rozchylają się.
Przykładowe kieliszki:
źródło: sieć


źródło: sieć


źródło: sieć


źródło: sieć


Wino czerwone najlepiej podawać z:
Generalnie odchodzi się już od ścisłego przestrzegania powiązania między kolorem wina, a potrawami które razem z nim się spożywa, ale mimo to warto znać kanony, które czasami są jeszcze stosowane. Ogólne reakcje między winem, a w zasadzie jego składnikami i potrawą są przewidywalne i powtarzalne. Czerwone wina mocno garbnikowe, czyli przede wszystkim ze szczepów Cabernet Sauvignon czy Zinfandel lub długo dojrzewające w beczce czyli oznaczone słowami Reserva lub Grand Reserva będą powodować, że potrawa może wydawać się mniej słodka. Same wina będą się wydawać mniej cierpkie i taninowe, gdy podamy je z tłustą lub słoną potrawą, natomiast wydają się bardziej cierpkie i wręcz wysuszające razem z potrawami przyprawionymi na ostro. Wino czerwone, zwłaszcza pochodzące z nowego świata, które najczęściej ma wysoki poziom alkoholu, będą dobrze pasować do słodkawych potraw, natomiast mogą się wydawać zbyt przytłaczające dla dań delikatnych i lekkich.

źródło: sieć
Są to na razie tylko podstawy wiedzy, bo temat jest dość obszerny. Poniżej podaję kilka linków, gdzie znaleźć można dużo, dużo więcej informacji. Polecam również piękne malownicze i cudowne albumy i książki o winach dostępne prawie we wszystkich księgarniach. Dodatkowo, taki album jest  wspaniałym prezentem.
 A więc, na zdrowie:)
P.S. Ja osobiście uwielbiam białe wytrawne wina. Słodkie i półsłodkie jakoś mi nie leżą, ale to już kwestia gustu:)

Podaje linki do blogów prawdziwych pasjonatów tym trunkiem oraz kilka stron www. gdzie możecie dowiedzieć się dużo więcej. To miejsca tworzone z pasją:)

Czekam na wasze propozycje tematów do "kobieta cafe". 
Gdyby któraś z Was chciała opisać swoje pasje, zainteresowani lub tematy, które ją akurat interesują, chętnie umieszczę wpis gościnny w ramach "kobieta cafe":)

miłego dnia i wieczoru:*




9 komentarzy:

  1. Ja tam wina nie piję, więc się na tym zupełnie nie znam, ale post w przyszłości może się okazać użyteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny post.
    Uwielbiam czerwone, słodkie wina, jednak ze względu na ciąże musiałam całkowicie przestać je pić.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre winko nie jest złe ;D
    Tylko na najbliższe kilka miesięcy muszę odstawić %-towe trunki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj jak zazdroszczę. oby z fasolką było wszystko dobrze:)

      Usuń
  4. kurde ja przez ciąże i karmienie piersią ponad rok teraz jestem pijana po dwóch łykach, aż wstyd :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żaden wstyd, po prostu inaczej wchodzi;)

      Usuń
  5. Super post, ja lubię wino od czasu do czasu..
    Ja proponuje coś na temat kwiatów:))) może coś napiszesz, masz jakiś ulubiony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kocham tulipany, stokrotki i konwalie. dzieki za pomysł. cos popracuje nad takim pomyslem. Może wyjdą z tego fajne rzeczy:)

      Usuń

Fajnie, że zechciałaś/ -eś się wypowiedzieć, dziękuję:)